La Festa de la xuia

La Festa de la “Xuia” té una tradició molt antiga entre els agullanencs. Molt ben descrita per Joan Amades, si bé durant la postguerra es celebrà de manera intermitent, a partir de l’any 1976 s’ha recuperat plenament i cada any es celebra un dissabte (procurant de no coincidir amb els carnestoltes dels pobles veïns).

 

A les 9:00h del matí es convoquen els alumnes de l’escola pública d’Agullana i els nens i nenes de la Llar d’Infants municipal, que juntament amb la resta de jovent del poble, mestres, educadors, pares i mares, iniciaran la cercavila per tot el poble, el veïnat de l’Estrada i els masos del Riberal, per recollir els ingredients següents:

 

– Ous

– Cansalada

– Botifarres

– Oli

Vi

 

i qui no disposa d’aquests ingredients pot col·laborar amb una aportació econòmica, que servirà per comprar allò que manqui per fer les truites.

 

A les 15:00h es troben els cuiners al local de la peixateria municipal per començar a trencar els ous, tallar la cansalada i les botifarres a trossos petits i anar fent les truites, anomenades “xuies”.

 

Al voltant de les 16:00h comença el carnestoltes per els més petits, amb actuació en directe d’algun cantant o grup d’animació infantil.

 

Un cop acabada l’actuació infantil, cap a les 17:00h, es comença a servir les truites o “xuies” juntament amb una llesca de pa, cuit al forn de llenya del poble. S’acompanya també amb begudes refrescants, aigua i vi per a tothom.

 

Per acabar la festa, a les 23:00h, al local de la Societat la Concòrdia, es celebra el carnaval per els més grans amb actuació d’un grup musical o orquestra on hi participen disfresses d’arreu de la comarca ( amb premis a les millors disfresses).

 

Tots aquests actes són gratuïts i estan organitzats per l’Ajuntament d’Agullana amb la col·laboració de les Entitats del poble.