Pont de Molins

Pont de Molins és un poble de trobada que gaudeix de les aigües abundants de la Muga.

La primera cita de Pont de Molins data del segle X com a pertinença del monestir de Sant Pere de Rodes.

Fa pocs anys, el traçat de la carretera es desplaçà uns 200 metres a l’est i es construí un pont nou. El pont vell conserva part de l’estructura de tres
arcades del segle XVIII. L’antic nucli de Molins, també anomenat Molins de Dalt, es troba a 1 km a ponent de Pont de Molins. Vora l’església hi ha un reduït nucli de cases que data dels segles XVII i XVIII.

Cal destacar l’església parroquial de San Sebastià, que fou acabada l’any 1789, data que figurava a la llinda de la porta. El Castell de Molins, datat del s. XI i actualment conegut per la Torre d’en Buac, era, juntament amb el Castell de Montmarí, un dels onze castells que formaven part del sistema defensiu de Llers.

Al nord de Molins trobem les ruïnes del monestir de Santa Maria del Roure, al cim d’un serrat. Les restes conservades de l’església permeten datar-la del segle XV, encara que l’any 1279 ja es feia referència a la comunitat a les Rationes decimarum. A la façana principal hi ha un portal amb escuts en relleu.

Pocs metres al nord hi ha el Santuari de la Mare de Déu del Roure, que va ser beneït l’any 1638. L’antic monestir i el santuari quedaren en ruïnes a causa de la batalla que es lliurà en aquest lloc durant la Guerra Gran, el 20 de novembre de 1794, amb victòria francesa.

Directori

Descobrir...